27 februari 2015

St. Jacobs Stenugnsbageri




St. Jacobs är ett perfekt fik. Allt bröd är anmärkningsvärt gott, personalen soft och som en kund förklarar för mig -"Personalen är så närvarande". Sen gör miljön att man vill stanna länge. Stort vackert fönster ut mot gatan, en väggfast bänk med massor av kuddar och låga marockanska bord. Bland bröden kan jag speciellt rekommendera mazarinerna (Yes!), kardemummabullarna och kokostopparna (rejäla) med bitar av choklad i. Om du ska köpa hem bröd, välj ett halvt Levain.

Mattias Mårtensson är den som bakar bröden. Han startade i Stockholm med Valhallabageriet, dit folk köade som om det var brödransonering i Sverige. 2008 flyttade han tillbaka till Lund och lyckades skapa en hype i den lilla staden. Folk undrade vad som skulle uppstå i Bengtsons Osts gamla lokaler. Byggpapp satt uppe men ingen information. När bageriet väl öppnade hade man varken telefon inkopplad eller något namn. Senare tog man St. Jacob, samma som kvarteret.


Trångt var det också. Man bakade allt bröd på plats. Två bagare på en yta som rymmer en person i taget. Efter ett tag blir butiken bredvid ledig. Kan ha berott på att det var svårt för hans kunder att ta sig förbi kön till St. Jacobs. Men nu finns det gott om plats, där man gärna sitter länge och fikar med påtår.


Lite info
Americano 30
Wi-Fi - Nej

Hitta hit
Klostergatan 9
Mån-fre 7-19
Lör-sön 7-16
Helgdagar 7-16
Telefon 046 - 13 70 60
Facebook
Hemsida



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar